Att inreda ett vardagsrum

Tänkte starta mitt nya tema här på bloggen med lite bra saker att tänka på när man ska inreda ett vardagsrum. Tänkte inte gå in så mycket på färgval osv då det är så himla individuellt så i dessa inlägg kommer jag utgå från mig själv och vad jag gillar. Men skulle kunna göra ett separat inlägg om just färger och vad alla olika färger speglar och vart dom bäst hör hemma.

Vardagsrummet
Ett vardagsrum för mig är ett rum som ska utstråla gemenskap, lugn och värme. Om jag utgår från vad vi har och vad vi valt i vårt vardagsrum så är det en plats för gemenskap. Jag skulle dock önska ett matbord om vi fick plats för att även de ha som en gemenskapsyta. Men nu har vi en ganska stor soffa så vi får plats ganska många där med.

Känsla & funktion. Det första man ska ska reflektera över är "vad vill jag göra här?" vill jag äta mina middagar här, vill jag ha plats för många personer? Är det ett rum jag vill återhämta mig i eller är det ett rum där jag kanske kommer arbeta i?. Många speciellt i lägenheter kombinerar vardagsrum och kontor. Då kan det vara bra med någon form av avskärmning för att både den som arbetar inte ska bli distraherad och störd. Men också för att få en tydlighet. Här vilar jag och här arbetar jag. Känslan i rummet är också extremt viktig. Vill jag att det ska sticka ut? Eller vill jag ha en röd tråd genom hela rummet som både är skönt för ögat och som bidrar till ett lugn?

Material. En stor detalj som utstrålar mycket av det jag vill framhäva (harmoni och lugn) är valet av matta. Vi har en korthårig ryamatta som är placerad i anslutning till soffan men ändå väldigt centrerad i rummet. En ryamatta är perfekt i ett rum där man vill uppnå den här känslan av värme & lugn. Hade vi istället valt en "hård" matta eller en matta med mycket starka färger hade den känts väldigt malplacerad och tagit eget fokus som jag i detta fall inte vill ha i ett sånt här rum. Sen får man såklart tänka på funktion, har man småbarn eller som vi djur med magproblem som ofta kräks. Eller man kanske till och med äter väldigt ofta i soffan. Då är en sån här korthårig lite billigare matta ett bra alternativ. Den är enkel att rengöra och inte allt för dyr att byta ut när man känner att dessa små olyckor hänt lite för många gånger.
Gardiner är ett fantastiskt sätt att locka fram olika känslor. Gardiner som bara sitter precis bredvid fönstren ger ett elegant och enkelt intryck. Men testar man att dra ut dem ytterligare och istället och täcka hela väggen och endast lämna öppet där fönstret är blir det genast en mer ombonad känsla.
Tips!
Dra ut gardinerna så de inte täcker något av själva fönsterrutan. Oftast har man lite tyg alldeles i början av fönstren, men drar man istället ut dem så långt man kan så kommer ljusinsläppet bli mycket större och hela rummet & även fönstret uppfattas större och ljusare.

Detaljer, Här är det också viktigt att tänka färger. Försöker man hålla sig till att de mesta ska gå ton i ton så kommer känslan automatiskt att bli lugnare. Har man för mycket olika färger så blir det lätt rörigt. Detsamma gäller om man har det mesta ton i ton och sen kanske någon enstaka detalj i en stark annorlunda färg så kommer den saken "förstöra" känslan i rummet. Har man tillexempel en jättefin stor vas i tex rött som man gärna vill ha framme så kan man tänka "regeln om 3". Stoppa in en röd kudde i soffan och kanske en röd tavla i rummet så kommer det inte sticka ut lika mycket utan istället flyta ihop med rummet.

Tavlor, posters är enkla att byta ut för att få variation. Personligt eftersom man väljer det man själv gillar och kan skapa otroliga effekter utefter vad man valt för "story" i tavelväggen med sina posters. Här kan man också bidra till sin känsla. Ett svartvitt tema eller ett kanske ett tema som utstrålar kärlek och power. När jag sätter ihop tavelväggar åt folk frågar jag alltid vad personen vill ha för känsla, eller kanske något intresse som den gärna vill framhäva. Det är även ett perfekt sätt att få in lite färg i rummet om man önskar.

Färger, vi har 3 av 4 väggar vita och den sista i en lite mörkare grå färg. Den gråa väggen bidrar med det där mörka som jag ändå vill ha i ett vardagsrum men ändå inte för mycket så hela rummet ska uppfattas mörkt. Har man ett väldigt stort rum så kan man måla alla väggar i en mörkare färg utan att rummet ska uppfattas för litet.

Belysning. Den här delen är extremt viktig i ett rum. Man brukar säga att mellan 5-7 armaturer är bra för ett normalstort rum. Det kan låta mycket men tänker man att man försöker lysa upp alla hörn i rummet och sen dessutom ha en takarmatur så är man i mål. Hörnen är väldigt viktiga att försöka lysa upp. Det gör rummet lugnare och inte lika hårt samtidigt som det känns större. Det brukar vara en bra riktlinje att tänka på, placera tex lampan på byrån så den står på den sida som är närmast ett vägghörn istället för den sida som kanske är ut mot rummet.


Jag har massa mer punkter jag vill dyka djupare i men jag tänker att jag delar upp det. Här är lite grunder för vardagsrummet, sen i nästa del går jag lite djupare in på exakta material och lite enkla tips man kan tänka på. Är det något ni saknar eller skulle vilja att jag tipsar om hur man kan tänka kring saker så får ni jättegärna kommentera det så ska jag skriva ihop ett nytt inlägg om det.

Nästa inlägg likt detta tänkte jag dyka ner i köket. Där skulle jag säga finns lite mer "regler" av vad som påverkar oss negativt och vad som bidrar till ett bra intryck.

Kram Linnea

Gillar