Inredningstips - gardiner

Hej på er!

Ett tips jag nämnt tidigare i mitt inlägg "att inreda ett vardagsrum" med hur man kan få ett rum att kännas både ljusare och större med hjälp av gardiner. Jag tänkte gå in lite djupare på det här för att ge en bättre förklaring och lite tydlighet.

Det man vill få fram är det naturliga ljuset, för ett naturligt ljus ger så mycket mer än vad en vanlig lampa ger. Det vanligaste man gör är att hänga gardiner så att de täcker en liten del av fönstret på sidorna. Och det som händer då är att man stänger ute så mycket av det ljus som man egentligen kan få in i ett rum. Det smalar även av fönstret så det upplevs mindre. Detta är extra viktigt när man har mörka gardiner i ett rum för det tar bort så otroligt mycket av ljuset i ett rum. Så oavsett om man har mörkläggningsgardiner eller vita i linne så kommer detta ge stor effekt för rummet.

Tips!
Är man i det stadie där man ska skruva upp en helt ny gardinstång med fästen så kan man börja med att flytta ut fästena så de sitter strax utanför fönsterkanten. Men bor man i tex en hyresrätt eller för den delen en bostadsrätt som redan har fästen upphängda så kan man bara förlänga gardinstången så den sticker ut en bra bit utanför fönstret på båda sidorna.

Steg 2 är att hänga gardinen så allt tyg hänger efter väggen och endast en sån liten del som möjligt framför fönstret. Gardinen ska fortfarande vara en del av fönstret men den ska täcka så lite som möjligt enkelt förklarat. Det är dock viktigt att lite tyg går ihop med fönstret så det blir ett med varandra.

Jag tänkte lägga upp två bilder här nedan. En med gardinen som täcker en större del av fönstret (som man oftast gör) och sen en bild på hur det ser ut när man drar ut gardinen istället.


Ser ni skillnaden? Fönstret upplevs mycket större samtidigt som gardinen inte ser ihoptryckt ut på en liten del. Täcker man väggen en bra bit utanför fönstret får man dessutom en mer ombonad känsla.

I detta fönster har vi även fästena alldeles i kant med fönstret så det enda jag gjort är att förlänga stången och flytta ut gardinen så den hänger på utsidan av fästena och endast en "öggla" på insidan. Nu har ju vi ett skåp till vänster om fönstret som gör det lite klurigt att få ut det så långt som jag hade önskat men i de övriga rummen har vi gardinerna helt efter detta.

Kram Linnea

Gillar