Recept på Salsiccia pastan

Här kommer äntligen receptet på salsiccia pastan vi gjorde helgen innan vi åkte till Östersund. Eller rättare sagt det var Emil och hans bror Rasmus som gjorde den. Men efter att jag fått flera förfrågningar om receptet och speciellt eftersom den var så fantastiskt god så bad jag Emil & Rasmus skriva ner hur dom gjorde så jag kan dela med mig till er.


Ingredienser (ca 3 pers):

Salsiccia Tryffel 350g (Val Rendena)

Pasta Linguine (se förpackning för mängd, vi använde ca 300-350g)

Finkrossade tomater 690g (ITIGO)

Vitt vin, ca 2 dl

Gul lök 1 st

Vitlök, ca 3 klyftor

Tryffelolja, mängd efter egen smak och tycke, vi hade i ca 10 droppar

Balsamvinäger, ca 1 matsked

Färsk basilika, ca halv kruka

Socker, en nypa

Salt och svartpeppar

Olivolja till stekning

Beskrivning:

- Börja med att värma upp en ganska stor och djup stekpanna och tillsätt olivolja till stekning (den stekpanna ni brukar använda till köttfärssås blir perfekt). Hacka undertiden upp den gula löken samt vitlöken.

När stekpannan nått rätt temperatur häller ni ned den gula löken och steker den tills den börjar bli lätt genomskinlig.


- Efter detta häller ni i den hackade vitlöken och låter det steka i ytligare ca en minut.

Under tiden löken blir stekt (alternativt innan) kan man pyssla med att tömma salsiccian på sitt innehåll. Man skär ett snitt i salsiccian och trycker ut och fördelar sedan dess innehåll så det blir som en köttfärs.


- När löken sedan stekt klart tillsätter man salsiccian och låter den steka tills den fått en fin färg.


- Efter detta tillsätter vi det vita vinet samt balsamvinäger och låter det koka ned till ca hälften. Tillsätt även lite salt och peppar undertiden detta kokar.


- Undertiden vi väntar på att detta ska sjuda ned kan vi passa på att fylla en stor kastrull med mycket vatten och låta koka upp. (när man kokar pasta ska men alltid ha stora kastruller med mycket vatten och mycket salt! Vattnet ska vara salt som medelhavet!).

- När det vita vinet kokat ned till hälften tillsätter vi de krossade tomaterna, tryffeloljan samt hackar ned den färska basilikan och saltar och pepprar. Här tillsätter vi även en nypa socker då det hjälper tomaterna att bli lite rundare och lenare i smaken.

- Detta ska sedan få stå och sjuda i ca 20-30 min, smaka av och tillsätt mer av exempelvis salt, peppar, basilika eller tryffelolja om så behövs. Ju längre en sås/pastasås kokar ju mer smak får den, dock blir det mindre och mindre sås ju längre det kokar.

- Under tiden såsen kokar och vi börjar bli relativt nöjda med resultatet i konsistens och smak tillsätter vi pastan i det kokande pastavattnet. För att få pastan i önskad konsistens (al dente) rekommenderar jag att koka pastan ca 1 min mindre än vad som står på pastaförpackningen.


- När pastan kokat några min tillsätter vi lite av pastavattnet ned i pastasåsen ca 1-2 dl, pastasåsen ska inte vara rinnig men inte heller för fast. Tillsätt alltså så mycket pastavatten så såsen återgår till den konsistens ni önskar. Vi tillsatte ca 1,5 dl pastavatten kan jag tänka mig.

- När pastan är ”klar” ca en min innan vad som står på förpackningen häll bort vattnet och vänd sedan ned pastan i kastrullen med pastasås som ni nu kan ställa fram för servering.


And voila en supergod Salsiccia pasta som vi definitivt kommer göra en hel del av i höst

Kram Linnea

Gillar