Så lyckas du med din tavelvägg

Det här inlägget har jag längtat efter att få dela med er. Har länge haft denna som ett inlägg jag vill skriva men har inte vetat när jag ska släppa det. Men vad passar inte bättre än till jul?! Så nu äntligen ska jag dela med mig av mina bästa tips för att lyckas med en tavelvägg.

- Det första jag brukar fråga efter när jag satt ihop tavelväggar åt andra är vad denne vill ha för tema samt ungefär hur många tavlor den tänkt sig. Det viktigaste är att hela tavelväggen följer en röd tråd. Antingen i färg eller i motiv, jag brukar försöka oavsett att hitta någon av färgerna i alla bilder. Så är det en svartvit tavelvägg vill jag ha något svart i alla posters. Detsamma om det är en beige tavelvägg vill jag ha något som är beige i varje poster. Detta för att det ska finnas en röd tråd i ihopsättningen som binder samman alla för att komplettera varandra.

- Nummer två som jag skulle säga är minst lika viktigt är hur man placerar varje tavla. Har man ingen tanke bakom det så kommer dom inte komplettera varandra på det sätt man vill. Mellanrum och linjer är A & O för att det inte ska spreta iväg och kännas rörigt. Jag ska försöka förklara bättre med en bild i ser nedan.

Dom röda strecken visar kanterna. Alla tavlor följer en linje som matchar med en annan tavla. Det är en väldigt bra början att mäta efter, om alla tavlor går i linje med någon annan tavla kommer det både bli harmoniskt för ögat och det blir en bättre helhet. Linjer kan man också räkna från mitten av en tavla till som ni ser här mitten på en annan tavla. Strecket mellan händerna och katten visar hur jag menar.

Dom gula strecken visar avståndet mellan tavlorna. Placerar man dom med för många olika avstånd kan det lätt bli rörigt. Och använder man ett alldeles för tajt mellanrum kommer allt smälta ihop och inte kännas lika levande. Ett perfekt avstånd binder allt samman men ger var och en utrymme att synas. Jag brukar räkna på ungefär 10-17cm mellan tavlorna när jag sätter ihop en tavelvägg.

Här ser ni även ett till exempel på linjer och avstånd men utan mina stödlinjer

Som ni även kan se i dessa så följer alla även varandra i färgerna men också i tema. När jag satte ihop dessa målade jag upp en känsla och en historia i huvudet som jag gärna ville eftersträva i tavelväggen.

- Ett vanligt fel man lätt gör när man hänger upp sin tavelvägg är att "rama in den". Ytterkanterna ska man försöka att inte jämna för mycket med varandra, då försvinner den där känslan man vill uppnå i den och den uppfattas som liten och stängd istället för öppen och levande. Här är ett exempel på hur jag menar. Ni kan ju kolla på denna och jämföra med tidigare tavelväggar för att se hur känslan kring det blir.


- Vill man ha tavelväggen ovanför en soffa tex kan jag tycka det är snyggt att få en markerande kant längst ner på tavelväggen. En kant gör inget för känsla av helheten utan det är när det blir 2-3st som den börjar kännas "inramad"
Här är ett exempel på en tavelvägg med endast en markerad kant


- Teman kan va stort. Ett tema behöver inte vara "blommor" eller "paris" ett tema kan vara så mycket större. Väljer man tex som jag gjort innan att ha paris som tema så har jag även tagit med en katt som jag tycker symboliserar kärlek och trygghet. Det kan man återspegla i paris-kärlek-resa-trygghet. Förstår ni vad jag menar? Man kan blanda in synonymer till temat som kan förstärka den grundliga tanken lite extra.

Sen älskar jag ju natur temat. Det kan man göra hur brett som helst och det finns så fina färger att ta med.

Alla posters jag använt till tavelväggarna är tagna från Posterstore.se (Ej samarbete)

Kram Linnea

Gillar