Välj rätt färger i din inredning

Hej på er!

Nu äntligen tänkte jag ta tag i det där inlägget jag pratat om tidigare. Vilken känsla en färg speglar i ett rum. självklart kan det vara individuellt från person till person vilken känsla man har till en färg men det jag utgår från i detta inlägg är läran om Feng Shui och dess fem element. Dessa tips kan vara bra att ha i åtanke när man tex målar om i ett rum, för väggfärgen i ett rum är den största faktorn till vad rummet speglar. Men även i detaljer då man kan skapa fantastiska känslor i ett rum med detaljer i olika färger.

Gillar man tex känslan av vad blått ger men inte i den utsträckning att man vill att hela rummet ska stråla denna känsla så kan man enkelt blanda in små detaljer av blått för att få en mindre känsla av det som en komplettering av andra känslor.

Jag tänkte börja med "basfärgerna" de man oftast ser på väggarna och som ändå uppfattas gaska neutralt.

Vitt: Renhet & oskuld
- Denna färg är bra att ha på väggar för att sedan komplettera upp med andra färger. Basen blir en ren och fräsch känsla och passar de flesta.

Grått: Kompromisser, självbehärskning, självkritik & oberoende.
- Denna är också en bra grund men finns i så många olika nyanser. En väldigt ljus grå färg kan bli en blandning av de vita och de gråa. Medans en väldigt mörk grå färg nästan går ihop lite med vad de svarta utstrålar. Denna går även att sätta som en fondvägg för att variera lite av känslorna.

Svart: Det okända, mystik, magi, sensualism, stillhet, tystnad & hat.
- Det sistnämnda här skulle jag säga beror mycket på vad man blandar in i sin inredning. Helsvarta rum med rätt belysning tycker jag extremt häftiga men samtidigt otroligt svårt att ge sig in på. Vill man ha ett svart rum måste man tänka på hur man ljussätter rummet och vilka detaljer man har.

Detaljer
Ovanligare är det att man ser rum som är målade i tex en röd nyans. Det är oftast själva inredningen som kanske följer dessa färger. Men de ger självklart även de ifrån sig en känsla enligt Feng Shui och de fem elementen.

Rött: Framgång, aktivitet, dynamik, passion, mod, kärlek, styrka, dramatik, ilska & frustration.
- Det här är ingen färg jag har på något alls i mitt hem. Förutom i mindre detaljer eller tillfällen runt jul tex. Jul för mig är kärlek och även så den röda färgen.

Grönt: Utveckling, balans, expansion, tillväxt, trygghet, förnyelse, trygghet & hälsa.
- Om man tänker sig ett rum med gröna detaljer från växter så tycker jag man kan återse detta väldigt bra. Gröna växter för mig blir som en frisk fläkt i ett rum, det tillför något levande och friskt. Därför tycker jag grönt passar i nästan alla inredningar som en detalj för att förespråka hälsa och balans bla.

Lila: Lugn, stillhet, andligt växande, självakttagelse, värdighet, självbehärskning & disciplin.
- Det här är något jag inte heller har speciellt mycket av. Jag har en dock en kudde med tillhörande filt som går i lila som jag tidigare hade i en stol för att markera in just denna del.

Rosa: Kärlek, frid, lugn, närhet, tröst & moderlighet
- Det här är en lite vanligare färg skulle jag säga. Det återfinns ofta i blommor & textilier. Det är en väldigt enkel färg att blanda in i en inredning.

Tips!
Är det en viss känsla ni vill framhäva i form av en färg tänk då på "regeln om 3". Har man minst 3 detaljer av samma färg så blir det en del i inredningen, en harmoni och inte en malplacerad detalj som sticker ut. Har man dock något man vill framhäva lite extra så är en punktbelysning perfekt att lägga till på just denna.

Blanda nyanser. Gillar man grönt och vill få in det i sin inredning så kan man jobba med olika nyanser av färgen för att både stärka och främja känslan som utstrålar. En ljusare nyans utstrålar kanske lite mindre av känslan men bidrar till att bygga harmonin tillsammans med de andra. Stoppar man tex in en jättestark rosa kudde i soffan och det inte finns några andra rosa detaljer i rummet kommer den kännas lite malplacerad och dra åt sig fel fokus. Medans om man istället tar en kudde i en ljusrosa lite svagare färg så kommer den inte behöva lika mycket uppbackning.


Ser man till den här bilden så kan jag hitta 10 nyanser av den gråa färgen och de kompletterar upp varandra och binder ihop hela rummet i en harmoni. Så att arbeta med en färgskala som kompletterar varandra är superbra om man vill få en härlig känsla i ett rum.

Tips!
Det finns bla två olika färgsätt att jobba efter i en inredning. Kulörtonslik färgsättning vilket är de ni ser på bilden över. Jag gillar att arbeta med det då det handlar om att hitta olika nyanser av "samma färg". I detta fall då grått, man blandar olika nyanser av samma färg.

Det andra är Nyanslikfärgsättning, där arbetar man med olika färger fast i samma nyans. Jag lägger in en bild här nedan för att visa vad jag menar. Men man har samma nyans av alla färger men jobbar med flera olika färger. De innehåller alltså lika mycket svarthet & vithet tillsammans med dess ursprungliga färg.

Sen finns det några fler färgsättnings tekniker men jag tänker att jag börjar med dessa två nu och sparar dom andra till nästa inlägg.

Detta blir de första inlägget om färg men tanken är att jag även på detta ska dyka djupare i hur man kan jobba med det.

Kram Linnea

Gillar