Att inreda köket

Hej på er!

Först och främst vill jag bara säga ett stort TACK för all fin respons jag fått både på vardagsrums inlägget men också på inlägget om hur köket blev efter renoveringen. Det motiverar mig så mycket att fortsätta med detta, så tack! <3

Köket
Nu till hemmets kanske viktigaste rum, köket. Viktigt på så sätt att det påverkar oss något enormt i hur vi ser på det och hur vi upplever det. Ett kök är extremt påverkat av vilka material man använder sig av och vilka färger man har. Här behöver man inte ställa sig frågan "vilken känsla vill du ha här?" det är lite mer permanent än vad tex ett vardagsrum är. Ett vardagsrum kan man alltid måla om och ändra ganska mycket med enkla medel. I ett kök är det oftast större renoveringar som krävs för att göra det så som man själv vill. Men det går att lyfta med enkla medel.

Känsla & funktion
Ett kök ska vara inspirerande. Man ska vilja äta sina middagar här, laga mat och tillbringa tid tillsammans. Ett kök ska vara lättillgängligt och funktionellt. Bänkytor ska vara fria i den mån det går. Har man ett väldigt stort kök så kan man med andra ord ha mer köksmaskiner och saker framme som gör det lättillgängligt medan om man som vi inte har så mycket bänkytor. Då får man antingen variera sina val av maskiner eller välja ut dom som används mest. Har man för mycket framme kommer det skapa en rörig känsla och tydligheten försvinner. Ju mer fria bänkytor du har ju bättre känsla kommer du få över helhetsintrycket.

Material
Denna punkt skulle jag säga är allra viktigaste. Ett material kan påverka oss så mycket känslomässigt. Om vi tar exemplet med mattor. Du går på en husvisning där det finns en heltäckningsmatta i sovrummet, en ganska långhårig som ägarna haft i några år. Skulle du känna dig bekväm med att behålla denna matta eller skulle du helst byta ut den det första du gör? Det jag vill förmedla är att dessa mattor samlar så mycket smuts, damm och bakterier och är de då inte välskötta så skulle inte jag vilja ta över en sån efter någon annan. Har man själv haft någon form av ryamatta eller annan långhårig matta så vet man hur svåra de kan vara att rengöra ordentligt. Och där av har vi omedvetet en känsla över dessa som något som kanske inte alltid är 100% fräsch. Vill man då ha detta i ett kök? Nej. Självklart är det olika för alla men skulle jag styla en bostad till försäljning där målgruppen är stor skulle jag akta mig för att placera en sådan i ett kök.
En matta i ett kök ska vara en matta som är enkel att rengöra, tålig för fläckar och smuts och som man enkelt kan dra över med dammsugaren och se att den är ren.

Andra material man kan tänka på är tyger generellt vid köksbänk och arbetsytorna. Tyg är något som samlar damm och är svåra att rengöra. Detta vill vi undvika att ha i närheten av den arbetsyta där vi ska tillaga våra måltider. Så det du placerar på dina arbetsytor ska vara enkla att dra av med en trasa och bara av det enkla tips så har du en väldigt bra riktlinje.

Gardiner, här gäller samma som jag nämnt tidigare. Frigör fönstret så mycket du kan, få in det naturliga ljuset så får du en mycket fräschare känsla direkt.

Detaljer
Levandeljus och ljuslyktor gör sig väldigt bra i ett kök. Det bidrar till den där hemtrevliga känslan och dämpar stress. Att tända några ljus på köksbordet och kanske en liten lykta vid arbetsytan så kan jag gärna spendera lite extra tid i köket en fredagskväll.

Annars skulle jag bara rekommendera det jag nämnt innan. Håll nere på dekorationen över bänkytorna, ha fram det nödvändigaste, komplettera med en ljuslykta och en kryddväxt. Var noga med att detaljerna i köket ska vara enkla att torka av.

Fruktfat, här har ni det starkaste tipset för ett fräscht kök. Frukt och snittblommor är något man jobbar väldigt mycket i speciellt homestylingar. Det bidrar med en levande och fräsch känsla och passar sig extremt bra i just kök. Avsätt en plats på köksbänken eller köksön till ett fruktfat och ni kommer få en härlig känsla över hela rummet.

Färger
Rent allmänt skulle jag säga försök håll det ljust. Men mörka färger med en bra belysning kan absolut komplettera upp en bra atmosfär. Men vill man göra det enkelt för sig så är en ljus färg absolut bäst. Den kommer automatiskt kännas fräsch och lyfta köket i den känsla man vill ha. Men vill man ändå ha en mörkare känsla så kan man komplettera med mörka detaljer.

Skulle man däremot väldigt gärna vilja ha ett mörkt kök så är det viktigt att tänka på att man måste ljussätta rummet betydligt mer än vad man behöver i ett ljust kök.

Belysning
Att ljussätta ett vardagsrum skiljer sig stort från att ljussätta ett kök. Här behöver man både en bra allmänbelysning, en bra arbetsbelysning och även en stämningsbelysning. Det viktiga här är också att man väljer rätt slags lampa i sina armaturer, det får absolut inte vara bländade på något sätt. Belysningen i köket ska vara gjord för att underlätta och vara ett rum där man kan göra massor av mer saker än att bara laga mat. Där av är en varierande och bra belysning så viktig.


Jag dyker gärna djupare i flera av punkterna om det skulle vara något som ni vill veta mer om. Men som jag nämnde i tidigare inlägget så går jag bara in lite lätt i de första inläggen

Kram Linnea

Gillar

Kommentarer

happyM
happyM,

Åh sååå intressant att få läsa om!! Vi hade så svårt att bestämma oss för lampa i vardagsrummet men nu har vi hittat en ful men som ger ett bra sken, haha. Så vi har den tills vi hittar nån finare ❤️ Stor kram

nouw.com/happym
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,

Åh vilket grymt inlägg! Vi håller på spåna kök och vet hur vi vill ha det med dessa tips var så bra och måste tas in i beräkningarna! Och gällande tyger som samlar damm, vissa lampsladdar är inte bara en kabel utan kan vara klädd och då blir de snabbt äckliga. Så tips på det! Kram ❤

nouw.com/emmeliesehlin
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,

Och jag vill veta mer om ljussättning! Vi funderar på valnötsfärgat och svart vilket är ganska mörkt😅

nouw.com/emmeliesehlin
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Åh tycker det är så otroligt spännande och inspirerande att få ta del av dessa inlägg! Just kök tycker jag är svårt att få till så det känns hemtrevligt och även matchar snyggt. Det där med mattan som du skriver om var verkligen så svårt att välja, för man var osäker på hur det skulle bli med städning och sånt. Vi hittade en korthårig och enkel matta som vi är så nöjda med. Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
Ida,

Så himla bra tips!! Verkligen älskar att inreda köket och få en härlig känsla där, så viktigt 😃

idanilssonphoto.se